Держекоінспекція Закарпаття: гірка картина з очисними спорудами в області (продовження)

У минулому матеріалі ми вже писали про критичних стан очисних споруд у нашому краї. Адже гірко, що така мальовнича і рекреаційна область маючи чудову природу, воду, у той же час службовці пустили питання очищення води на самоплив і воно згодом повернеться гіркими результатами. Сьогодні продовжуємо публікувати матеріал про жахливий стан очисних споруд в області, за фактами, які свого часу викрила Держекоінспекція. Звісно, належну оцінку повинен дати читач.

Очисні споруди Тячівського ВУЖКГ під час катастрофічного паводку в листопаді 1998 року були зруйновані. У ході ремонтних робіт був відновлений лише прямий випуск в р. Тиса після механічної очистки на решітках. У ході проведення позапланової перевірки у 2021 році було встановлено, що рішенням сесії Тячівської районної ради було здійснено передачу комунального майна згаданої вище фірми в господарське відання новоствореного комунального підприємства.

Каналізаційні очисні споруди в селищі Міжгір’ї відсутні Очистка стічних вод не здійснюється. Будівництво селищних очисних споруд та мереж каналізації розпочато у 1992 році, однак через відсутність належного фінансування так і не завершено. Станом на 2019 рік споруди, що були побудовані, повністю зруйновані. І хоча розроблено робочий проект "Будівництво каналізаційних очисних споруд смт Міжгір’я Закарпатської області», однак через відсутність фінансування будівництво не ведеться.

Очисні споруди Виноградівського ВУЖКГ потужністю майже 4 тисячі кубометрів/добу у свій час здали в експлуатацію з недоробками, що вплинуло на їх роботу. Через неефективну роботу очисних споруд здійснюється скид забруднених стічних вод (проводиться лише механічна очистка, блок аеротенків практично не працює). Тому враховуючи таку картину є доцільність будівництва нових очисних споруд.

Далі буде

 


ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці