На міжнародній конференції Держекоінспекція Закарпаття підняла болючу проблему Солотвина

17 серпня у с. Яноші Берегівського району відбулася заключна міжнародна конференція проекту «Екологічна оцінка можливостей відновлення природних ресурсів у Солотвино з метою запобігання подальшому забрудненню басейну Верхньої Тиси через підготовку комплексної системи моніторингу РЕВІТАЛ 1». У цьому заході взяли участь Мішкольцський університет (Угорщина), керівництво Закарпатської ОВА та обласної ради, керівництво Державної екологічної інспекції у Закарпатській області Михайло Банк та Михайло Химинець), Солотвинська селищна рада, муніципалітет Сігету-Мармацієй (Румунія), Кошицький технічний університет (Словаччина), Інститут геологічних наук Національної академії наук України.  

Серед іншого за підсумками конференції голова загальних зборів області Саболч-Сатмар-Берег (Угорщина) Оскар Шестак, який також є головою європейського об'єднання територіального співробітництва з обмеженою відповідальністю ТИСА підвів підсумки за результатами яких було констатовано про неухильне дотримання природоохоронного законодавства при здійсненні діяльності на території солерудника в смт Солотвино Тячівського району  та недопущення фактів відкачування ропи із шахт, оскільки це має вкрай негативний вплив на довкілля, зокрема, на водний фонд Дунайського регіону, який проходить через низку країн. 

У зв'язку з цим та численними зверненнями громадян та організацій керівництво Держекоінспекції Закарпаття звернулося до голови Закарпатської ОВА, а саме до голови регіональної комісії ТЕБ та НС, Тячівської  РВА, Солотвинської ОТГ про скликання позапланового засідання регіональних та місцевих комісій ТЕБ та НС з метою припинення відкачування ропи із шахт солерудника та їх скидів у р. Тиса. Про час та дату  засідання таких комісій органи місцевого самоврядування повинні повідомити Держекоінспекцію Закарпаття.



ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці