Збережи ялинку – врятуй ліс!


 

Державна екологічна інспекція в Закарпатській області напередодні новорічних свят розпочинає заходи з протидії та запобігання правопорушень під час заготівлі хвойних дерев. Діятимуть вони на території Закарпатської області до 16 січня 2023 року.

З метою попередження правопорушень природоохоронного законодавства під час заготівлі та реалізації хвойних насаджень Інспекція ініціювала створення робочих груп, до складу яких ввійшли державні інспектори з охорони навколишнього природного середовища Закарпатської області, представники правоохоронних органів, працівники лісового та мисливського господарства, громадськість. Вони контролюватимуть території селекційних плантацій, ділянки з особливо цінними хвойними породами, а також лісові масиви поряд із населеними пунктами й обєктами природно-заповідного фонду, здійснюватимуть контроль в місцях продажу ялинок.

Інспекція направила листи-звернення керівникам національних природних парків, підприємств, дотичних до реалізації та заготівлі хвойних насаджень, а також головам міськвиконкомів щодо вжиття заходів з недопущення незаконної реалізації дерев хвойних порід, попередження керівників ринків, інших торгівельних майданчиків та організаторів проведення ярмарок про безумовне дотримання вимог природоохоронного законодавства.

Нагадуємо, що відповідно ст.65 Кодексу України про адміністративні правопорушення незаконна рубка дерев тягне за собою накладання штрафу на громадян у розмірі від 510 грн. до 1020 грн. і на посадових осіб від 2550 грн. до 5100 грн. Також, відповідно до Постанови КМУ від 23.07.2008 № 665 відшкодування суми збитків за кожне самовільно видалене хвойне насадження, залежить від діаметру дерева у корі біля шийки кореня (10 см і менше – 544,82 грн., до 14 см – 959,93 грн., до 18 см – 2464,68 грн., до 22 см – 5059,08 грн.)

Сьогодні, внаслідок збройної агресії російської федерації завдана непоправна шкода українським лісам та екосистемам, які потребують особливого захисту. Тож цьогоріч, як ніколи, вкрай необхідно
раціонально використовувати і берегти лісові насадження, тому варто відмовитись від живої ялинки на користь альтернативним.

У лісгоспах можна купити хвойні гілки та прикрасити ними оселю. Це хороша ідея для тих, хто хоче оздобити будинок до свят, але при цьому не хоче вирубувати дерева. Також є чимало екологічних альтернатив, якими можна замінити звичні ялинки без шкоди для довкілля: прикрасити живе дерево поруч з будинком, зробити імітацію ялинки з різних матеріалів або побутових речей, гарною окрасою стане новорічна ялинка друкована чи намальована, прикрашена гірляндами. Останнім часом дуже популярним є придбання живих ялинок у горщиках із можливістю їх подальшого висадження у відкритий ґрунт. Насправді варіантів чимало. Зробіть правильний вибір на користь довкіллю!   

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці