Памятка декларанту 2022

 1 січня 2022 року розпочався черговий етап подання декларацій особами, уповноваженими на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Нагадуємо, кампанія з декларуванням триватиме до 31 березня 2022 року включно.

Для заповнення декларації необхідно

1. Перевірити актуальність адреси своєї електронної поштової скриньки та чинність кваліфікованого  електронного підпису (КЕП).

2. Зазначати неповнолітніх дітей самого суб’єкта декларування, навіть за умови окремого проживання; особу, яка перебуває у шлюбі з суб’єктом декларування, незалежно від того проживають вони разом чи ні; будь які інші особи, які спільно проживали  з суб’єктом декларування, були пов’язані спільним побутом, мали взаємні права та обов’язки більше ніж 183 дні.

3. Факт набуття дитиною повноліття у звітному періоді є підставою не вказувати інформацію про неї в декларації лише у разі, якщо вона не була пов'язана з декларантом більше 183 днів від моменту повноліття.

4. Факт смерті у звітному періоді є підставою не вказувати інформацію про особу лише у разі, якщо особа не була пов'язана з декларантом більше 183 днів протягом року.

5. Відомості про цінну рухому річ повинні бути зазначені в декларації, якщо її вартість перевищує встановлений Законом поріг декларування, а саме                    100 ПМ - 227 000 грн.

6. У декларації зазначаються відомості про отримані доходи, включаючи податки і збори.

7. Кошти отримані в рамках Програми «єПідтримка» не є доходом.

7. Соціальні виплати, субсидії тощо вважаються доходом і відображаються в декларації лише в разі їх монетизації, тобто виплати у грошовій формі.

8. Подарунки у формі грошових коштів зазначаються в декларації, якщо розмір таких подарунків, отриманих від однієї особи (групи осіб) сукупно протягом року, перевищує 5 ПМ – 11 350 грн. Подарунок у формі, іншій ніж грошові кошти (наприклад, рухоме майно, транспортні засоби, нерухомість тощо), зазначається, якщо вартість одного подарунка перевищує 5 ПМ – 11 350 грн.

9. Кошти, отримані у звітному періоді як кредит чи позика не зазначаються у розділі 11 «Доходи, у тому числі подарунки» декларації. Водночас відомості про кошти, на підставі яких у суб’єкта декларування виникають фінансові зобов’язання, вартість яких перевищує 50 ПМ – 113 500 грн., зазначаються у розділі 13 «Фінансові зобов’язання» декларації.

10. Кошти, отримані суб’єктом декларування або членом його сім’ї упродовж звітного періоду у формі «кешбек», «бонусів» у грошовій формі від банківських чи інших фінансових установ, зазначаються у розділі 11 «Доходи, у тому числі подарунки» декларації, якщо такі кошти включені до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податків як додаткове благо (ознака доходу 126) або інший дохід (ознака доходу 127).

11. Якщо сукупна вартість усіх наявних станом на останній день звітного періоду в суб’єкта декларування або члена його сім’ї грошових активів не перевищує 50 ПМ – 113 500 грн.,  такі активи не зазначаються в декларації.

12. Дохід або подарунок був отриманий в іноземній валюті, то його розмір слід перерахувати в грошову одиницю України за валютним (обмінним) курсом Національного банку України, що діяв на дату отримання такого доходу (подарунка);

13. Потрібно декларувати всі ваші рахунки в банках, зокрема карткові рахунки. Картки можуть бути закриті, а рахунок дійсний!!!!

14.  Відомості про поточний рахунок, відкритий для зарахування допомоги в рамках Програми «єПідтримка» потрібно зазначати в декларації.

14. Відомості про фінансові зобов’язання, а саме кредитні пропозиції від банків, фінансових установ у вигляді «кредитних ліній до зарплатних банківських карток» чи аналогічні за змістом пропозиції зазначаються у розділі 13 «Фінансові зобов’язання» декларації у разі, якщо суб’єкт декларування або член його сім’ї одноразово скористалися кредитними коштами, розмір яких перевищує 50 ПМ – 113 500 грн.

15.  Якщо правочин, вчинений суб’єктом декларування, не спричинив видатку, то такий правочин зазначається у розділі «Інші правочини». Наприклад отримання подарунку.

Відомості про видатки та правочини членів сім’ї не зазначаються в декларації.

Відомості зазначаються у разі, якщо розмір відповідного видатку перевищує 50 ПМ – 113 500 грн. до таких відомостей включаються дані про вид правочину, його предмет.

16. Інформація щодо членства в організаціях (об’єднаннях) або їх органах зазначається станом на останній день звітного періоду (станом на 31 грудня звітного року для щорічних декларацій). Якщо суб’єкт декларування був членом об’єднання або входив до складу його органів, але припинив членство (входження до органів) станом на останній день звітного року, інформація про членство (входження до органів) у декларації не зазначається.

 

Суттєві зміни у майновому стані подають:

 

1. Особи, посади яких належать до посад державної служби категорії «А» або «Б».

2. Особи, які займають посади, пов’язані з високим рівнем корупційних ризиків.

У разі:

•отримання доходу;

•придбання майна;

•здійснення видатку та правочину.

Поріг - 113 500 грн (2021 рік) Строк - протягом 10 календарних днів!

Крім того НАЗК про суттєві зміни у майновому стані потрібно не лише, якщо разовий видаток перевищує 50 ПМ для працездатних осіб 113 500 грн., але якщо й вартість майна, яке коштує понад 50 ПМ, буде сплачуватися частинами, розмір яких не перевищує визначений поріг. У такому разі, повідомлення варто подати після переходу права власності на таке майно.

 

Виправлені повідомлення про суттєві зміни у майновому стані суб’єкта декларування до Реєстру не подаються!

 

Повідомлення про відкриття валютного рахунку в банку-нерезиденті:

 

Тепер повідомлення про відкриття валютного рахунку в банку-нерезиденті подається лише через Реєстр декларацій в електронній формі.

 

Паперову копію до НАЗК подавати не потрібно.

 

Якщо ви або члени вашої сім’ї відкрили валютний рахунок в установі банку-нерезидента, то про це потрібно повідомити протягом 10 днів з дня, коли ви або член вашої сім'ї відкрили такий рахунок або з дня, коли вам стало відомо чи повинно було стати відомо про відкриття такого рахунка членом сім'ї.

 

Крім того:

1. Якщо ви відкрили кілька рахунків в одному банку-нерезиденті протягом одного дня, ви подаєте лише одне повідомлення, де вказуєте ці рахунки та місце знаходження банку-нерезидента;

2. Якщо протягом дня ви відкрили кілька рахунків в різних банках-нерезидентах або ж в одному, але разом із членом вашої родини, то повідомлення повинні бути подані окремо (щодо кожного банку або окремої особи).

3. Повідомлення подається незалежно від того перебуває посадовець в Україні чи за її межами.

 

!!!!!! Обов’язково перевірте інформацію, що відображена у Вашій декларації, після її подання та розміщення в Реєстрі. Пам’ятайте, що Закон «Про запобігання корупції» передбачає 7 днів та 3 спроби  для подання виправленої декларації    !!!!!!

Відповідальність за неподання, несвоєчасне подання або подання завідомо недостовірних відомостей

 
   

Адміністративна відповідальність

 

За порушення антикорупційного законодавства передбачено адміністративну відповідальність. Так, згідно ст.172-6 «Порушення вимог фінансового контролю» Кодексу про адміністративні правопорушення передбачено адміністративну відповідальність у вигляді штрафу, розмір якого становить:

1. Несвоєчасне подання без поважних причин декларації - штраф від 850 до 1700 грн.

2. Неповідомлення або несвоєчасне повідомлення про відкриття валютного рахунка в установі банку-нерезидента або про суттєві зміни у майновому стані - штрафу від 1700 до 3400 грн.

3. Дії, передбачені частиною першою або другою, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за такі ж порушення, тягнуть за собою накладення штрафу від 1700 до 5100 грн. з конфіскацією доходу чи винагороди та з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю строком на 1 рік.

 

Кримінальна відповідальність

 

За порушення антикорупційного законодавства передбачено кримінальну відповідальність. Так, згідно ст. 3662 «Декларування недостовірної інформації», якою встановити кримінальну відповідальність:

— у випадку, якщо такі відомості відрізняються від достовірних на суму від 500 до 4000 прожиткових мінімумів для працездатних осіб у вигляді штрафу від 2500 до 3000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадських робіт від 150 до 240 годин, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років за частиною першою цієї статті;

— у випадку, якщо такі відомості відрізняються від достовірних на суму понад 4000 прожиткових мінімумів для працездатних осіб у вигляді штрафу від трьох тисяч до п’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадських робіт від 150 до 240 годин, або обмеження волі на строк до двох років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років за частиною другою цієї статті.

Також КК України доповнюється статтею 3663, якою встановлюється кримінальна відповідальність за умисне неподання суб’єктом декларування декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, у вигляді штрафу 2500 до 3000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (42500 грн. – 51000 грн.) або громадських робіт від 150 до 240 годин, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

     

Корисні посилання !

 

https://nazk.gov.ua/uk/ - тут заповнюють декларації (Вкладка "Меню"--Розділ "Декларування"--"Подати декларацію");

https://cabinet.sfs.gov.ua/login - на сайті податкової, за допомогою кваліфікованого електронного підпису, можна отримати довідку про доходи;

https://portal.pfu.gov.ua/  - на сайті ПФУ, за домогою кваліфікованого електронного підпису, можна отримати інформацію про доходи пенсіонера;

https://kap.minjust.gov.ua/  - на сайті Мін'юсту, за домогою кваліфікованого електронного підпису, можна отримати інформацію про належне нерухоме майно; 

https://education.zakupki.prom.ua/yak-fizichniy-osobi-otrimati-elektronniy-tsifroviy-pidpis-etsp/  - тут описано, як можна отримати кваліфікований електронний підпис, наприклад, у системі приват-24. Крім того, ключі можна отримати і у інших кваліфікованих надавачів, таких як податкова, ДП "ДІЯ" і ін. (https://czo.gov.ua/ca-registry).

Державний реєстр речових прав на нерухоме майно (https://bit.ly/2zeaaIQ) – містить інформацію, яку необхідно зазначити у розділах 3 «Об’єкти нерухомості» та 4 «Об’єкти незавершеного будівництва» декларації;

Офіційний електронний портал Держгеокадастру (https://e.land.gov.ua/) – містить відомості про власників та користувачів земельних ділянок, які потрібно зазначати у розділі 3 «Об’єкти нерухомості» та 4 «Об’єкти незавершеного будівництва» декларації;

Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (https://bit.ly/35uO94s) – інформація до розділів 8 «Корпоративні права» та 9 «Юридичні особи, кінцевим бенефіціарним власником (контролером) яких є суб’єкт декларування або члени його сім’ї» декларації;

Електронний кабінет водія (https://bit.ly/2YyQsSw) – інформація знадобиться при заповненні розділу 6 «Цінне рухоме майно – транспортні засоби»;

 Укрпатент (https://bit.ly/2xxa7Hk) – інформація щодо зареєстрованих патентів на винаходи, корисних моделей, промислових знаків, яка необхідна для заповнення розділу 10 «Нематеріальні активи».

Агентство з розвитку інфраструктури фондового ринку України (https://cabinet.smida.gov.ua/) – інформація про номінальну вартість цінних паперів, яка необхідна для заповнення розділу 7 «Цінні папери».

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці