За спалювання сухостою – до відповідальності!


Незважаючи на заклики та попередження Державної екологічної інспекції, Державної служби з надзвичайних ситуацій, органів влади та громадських природоохоронних організацій люди таки продовжують на території області спалювати сухостій та наражати себе й навколишнє середовище на небезпеку.

Тож Закарпатською обласною військовою адміністрацією було введено в дію рішення ради оборони області про заходи з недопущення масових пожеж в екосистемах в умовах воєнного стану. Таким чином з 25 березня заборонено в'їзд до лісів області транспортних засобів, іншої самохідної техніки  та відвідування лісів населенням.  При цьому, заборона не стосується підрозділів Збройних Сил України, Державної прикордонної служби України, Державної спеціальної служби транспорту, Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України, Управління державної охорони України, Міністерства внутрішніх справ України, ДСНС України, інших військових та воєнізованих формувань органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, а також техніки, що використовується для лісогосподарських потреб.

          Державною екологічною інспекцією у Закарпатській області з метою запобігання порушення вимог пожежної безпеки в лісах, на сільгоспугіддях, територіях і об’єктах природно-заповідного фонду, а також недопущення спалювання стерні, сміття та залишків рослинності ініційовано створення робочих груп по забезпеченню комплексу заходів з попередження та гасіння пожеж у лісових масивах, на сільгоспугіддях, територіях і об’єктах природно-заповідного фонду та інших відкритих ділянках на території області. До їх складу також ввійшли представники Головного управління ДСНС у Закарпатській області, ГУ НП в Закарпатській області та Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства.

Наголошуємо, що 3 березня 2022 року Верховна Рада України внесла зміни до Кримінального Кодексу України, посиливши відповідальність за злочини проти основ національної безпеки в умовах воєнного стану. Зокрема і щодо паліїв сухої трави. Відповідальність за злочини, передбачені ст. 113 "Диверсія", караються від 15 років до довічного ув'язнення.

Звертаємось до всіх без винятку - будьте відповідальними, бережіть довкілля! Якщо ж ви стали свідком спалювання сухостою, негайно повідомляйте органи поліції, щоб палії обов’язково понесли покарання. 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці