Державна екологічна інспекція у Закарпатській області розпочала операцію «Первоцвіт»

З метою недопущення порушення вимог природоохоронного законодавства в частині незаконного збору і заготівлі, торгівлі рідкісними та зникаючими ранньоквітучими рослинами і первоцвітами Державна екологічна інспекція у Закарпатській області закликає усіх громадян бути свідомими і не знищувати декоративні дикоростучі рослини лише задля насолоди їх ароматом і красою.

Щороку з лютого по квітень інспектори Держекоінспекції спільно з представниками Національної поліції, лісової охорони, представниками органів виконавчої влади, громадськими інспекторами з охорони довкілля проводять перевірки в місцях зростання та ймовірних місцях незаконної торгівлі червонокнижними рослинами.

Шановні краяни, наголошуємо, що відповідно до постанови Кабінету Міністрів України №1030 від 07.11.2012 року «Про розмір компенсації за незаконне добування, знищення або пошкодження видів тваринного і рослинного світу, занесених до Червоної книги України, а також за знищення чи погіршення середовища їх перебування (зростання)» розмір компенсації за незаконне добування, знищення або пошкодження одного екземпляра становить від 37 до 62 гривень.

Відповідно до ст. 88-1 ч.2 Кодексу України про адміністративні правопорушення: порушення порядку придбання чи збуту об'єктів рослинного світу, занесених до Червоної книги України, тягне за собою накладення штрафу від 1700 до 3655 гривень із конфіскацією об'єктів рослинного світу.

За погіршення середовища перебування (зростання) рослин, види яких занесені до Червоно книги України, знищення, незаконне або з порушенням встановленого порядку вилучення їх з природнього середовища, а також порушення умов утримання (вирощування) рослин цих видів у ботанічних садах, дендрологічних та зоологічних парках, інших спеціально створених штучних умов, що призвело до їх загибелі та пошкодження накладається штраф за статтею 90 Кодексу України про адміністративні правопорушення на громадян від 340 до 510 гривень з конфіскацією незаконно добутого і на посадових осіб – від 510 до 850 гривень з конфіскацією незаконно добутого.

Статтею 68 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища» визначено, що незаконно добуті ресурси та виготовлена з них продукція підлягають безоплатному вилученню, а знаряддя правопорушення – конфіскації. Одержані від їх реалізації доходи спрямовуються в місцеві фонди охорони навколишнього середовища.


ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці