На Закарпатті - операція «Новорічна ялинка - 2022»


 

З метою контролю за дотриманням вимог природоохоронного законодавства під час заготівлі та реалізації хвойних насаджень напередодні свят на Закарпатті проводиться щорічна операція «Новорічна ялинка». Державна екологічна інспекція у Закарпатській області створила робочі групи, до складу яких ввійшли державні інспектори з охорони навколишнього природного  середовища, представники правоохоронних органів, працівники лісової охорони та громадські інспектори з охорони довкілля.

В рамках операції, яка триватиме до 14 січня 2022 року, будуть проводитися перевірки лісогосподарських підприємств області на предмет дотримання норм та лімітів при заготівлі новорічних ялинок, здійснення лісовою охороною заходів щодо охорони хвойних насаджень від самовільних рубок, ділянок шпилькових культур, лісових масивів, які прилягають до населених пунктів, автодоріг, залізниць та особливо на територіях об’єктів природно-заповідного фонду.

Державна екологічна інспекція у Закарпатській області попереджає керівників підприємств, дотичних до заготівлі та реалізації хвойних насаджень про безумовне дотримання вимог природоохоронного законодавства, закликає органи виконавчої влади, місцевого самоврядування та громадян докласти максимум зусиль до охорони, збереження шпилькових насаджень.

Нагадуємо! Відповідно ст. 65 Кодексу України про адміністративні правопорушення  незаконна рубка дерев тягне за собою накладання штрафу на громадян у розмірі від 510 грн. до 1020 грн. і на посадових осіб від 2550 грн. до  5100 грн.).

Крім того, відповідно до Постанови КМУ від 23.07.2008 № 665 у грудні-січні потроюється розмір збитків за незаконне вирубування хвойних дерев віком до 41 року та помножується на розмір річної індексації такс.  Тож сума збитків, яку доведеться відшкодувати за кожне самовільно видалене хвойне насадження, в залежності від діаметру дерева у корі біля шийки кореня, буде наступною:

- 10 см і менше – 544,82 грн.

- до 14 см – 959,93 грн.

- до 18 см – 2464,68 грн.

- до 22 см – 5059,08 грн.

Шановні закарпатці! Купуючи ялинку, пам’ятайте, що кожне деревце обов’язково повинно бути промарковане спеціальним уніфікованим засобом: самоклейною етикеткою зі штрих-кодом або ж пластмасовою биркою-стяжкою. На кожній з них розміщується унікальний номер та відповідний йому штрих-код. Ці дані є в Системі електронного обліку деревини. Тож кожен може перевірити походження ялинки. Для цього на сайті https://open.ukrforest.com/ чи в мобільному додатку для Android «yalynka.info» необхідно ввести номер з уніфікованого засобу, який прикріплений до ялинки. І у випадку, якщо в електронному обліку інформація за введеним номером відсутня, це може свідчити про підробку даних та незаконну рубку і продаж хвойних насаджень.

Бажаємо щасливих та безпечних новорічно-різдвяних свят!

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці