Стихійні сміттєзвалища повинні бути ліквідовані

З метою виявлення несанкціонованих і стихійних сміттєзвалищ спеціалістами Державної екологічної інспекції у Закарпатській області проводяться обстеження прибережних захисних смуг водних об’єктів територіальних громад області. Так, під час позапланової перевірки на території Колочавської територіальної громади державними інспекторами в межах прибережної  захисної  смуги  річки Теребля в присілку Мерешори виявлено несанкціоновані стихійні сміттєзвалища. Одночасно, на території територіальної громади зафіксовано ряд порушень вимог природоохоронного законодавства в частині поводження з відходами: не забезпечено здійснення централізованого збирання твердих побутових відходів від населення, організації роздільного збирання  корисних компонентів відходів тощо.


До адміністративної відповідальності за ст. 82 КУпАП притягнуто трьох посадових осіб сільської ради та накладено стягнення у вигляді штрафів на загальну суму 2 550 гривень. Відповідно до Методики визначення розмірів шкоди, зумовленої забрудненням і засміченням земельних ресурсів через порушення природоохоронного законодавства Інспекцією проведено розрахунок збитків на суму 46 454,43 гривень. 

Також, в ході проведеної позапланової перевірки виконання вимог припису Міжгірською селищною радою спеціалістами Інспекції встановлено, що смітники твердих побутових відходів в межах прибережної захисної смуги р. Ріка у с. Майдан не ліквідовані. За невиконання вимог припису посадову особу Міжгірської селищної ради притягнуто до адмінвідповідальності за ст. 188-5 КУпАП та накладено штраф. Інспекцією проведено розрахунок розміру шкоди завданої державі внаслідок засмічення земельних ресурсів, який склав 3 059, 45 гривень. Колочавській та Міжгірській селищним радам пред’явлено претензії про відшкодування збитків. У разі несплати у добровільному порядку завданої державі шкоди, Інспекцією буде подано позовні заяви до суду.



ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці