Міжнародний проект RESFOR: актуальні питання управління мертвою деревиною

23 жовтня 2021 року Оксана ФЕНЦИК, заступник начальника Державної екологічної інспекції у Закарпатській області, взяла участь он-лайн у науково-практичному семінарі на тему: «Вдосконалення управління мертвою деревиною», що проходив в рамках проєкту «Поводження з мертвою деревиною для стійких лісів у румунсько-українському прикордонному регіоні (RESFOR)».

Це масштабний транскордонний науково-дослідницький проект у галузі лісового господарства, зокрема, щодо проблематики мертвої деревини, як важливого елементу для забезпечення продуктивності лісів, біорізноманіття лісових екосистем та екосистемних послуг, цінних для місцевих громад, а також поліпшення стійкості лісів до змін клімату. Проект реалізується у партнерстві з WWF-Румунія Дунайсько-Карпатська програма - філія Марамуреш та Сучавський Університет «Штефан чел Маре» в Румунії, Український науководослідний інститут гірського лісівництва ім. П.С. Пастернака та ГО «Екосфера в Україні».

Учасниками семінару стали члени міжнародної мережі експертів та інші запрошені зацікавлені сторони, які представляли Закарпатське ОУЛМГ, ДП «Великоберезнянський ЛГ», Департамент екології та природних ресурсів Закарпатської ОДА, НПП «Ужанський», НПП «Верховинський», НПП «Гуцульщина», Карпатський біосферний заповідник, УкрНДІГірліс, ДВНЗ «Ужгородський національний університет», Прикарпатський національний університет, Інститут екології Карпат, Українське ентомологічне товариство, WWF в Україні та FSC в Україні.

Мертва деревина (напіввмираючі, стоячі мертві або вмираючі дерева, опалі колоди та гілки, впалі дерева, які вже розкладаються) – важлива складова у структурі лісу та його функціонуванні. Вона відіграє ключову роль для підтримки продуктивності лісів, природного відновлення, збереження біорізноманіття, підвищення стійкості до наслідків змін клімату. Правильне управління мертвою деревиною є важливим внеском у стале управління лісами й, безумовно, сприяє пом’якшенню деяких наслідків зміни клімату.

Учасники семінару обговорили результати польових досліджень в рамках проєкту RESFOR, питання мертвої деревини в контексті збереження цінностей довкілля FSC національного стандарту для України та запропонували рекомендацій з удосконалення практик управління мертвою деревиною. 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці