ХХІV нарада Уповноважених Урядів України та Угорщини з питань водного господарства

 

19-22 жовтня 2021 року у м. Бакталорантгаза, Угорщина відбулась XXІV нарада Уповноважених Урядів України та Угорщини з питань водного господарства на прикордонних водах, яка пройшла в рамках виконання міждержавної угоди між Україною та Угорщиною. Від Державної екологічної інспекції у Закарпатській області участь у заході взяв перший заступник начальника, керівник робочої групи Олександр БАЛЕГА.

Сторони поінформували одна одну про стан реалізації заходів, спрямованих на подальший розвиток українсько-угорського співробітництва в галузі водного господарства на прикордонних водах за період з грудня 2020 до жовтня 2021 років.

Експерти обговорили концепцію та проект обводнення Берегівської меліоративної системи з р. Боржава через магістральний канал Верке.

Учасники делегацій здійснили спільний огляд низки водогосподарських споруд, розташованих в басейні р. Тиса та її приток на угорській території. Зокрема, дамби р. Тиса, впускну та випускну споруди польдера Берег; водосховище Левелек та супутні споруди; центр протипаводкового захисту та склад аварійних запасів в с. Кішар; будівництво дамби та гідротехнічних споруд польдера Тиса-Тур; правобережної дамби р. Тур на ділянці Кішгодош-потрійний кордон; насосної станції в с. Нодьечед.


В ході наради фахівці обговорили й питання стану реалізації Спільної Українсько-Угорської Протипаводкової Програми Розвитку, реалізацію спільних проектів міжнародної технічної допомоги в рамках Програми ЄІС ТКС HUSKROUA 2014-2020, а також розглянули шляхи вдосконалення та можливості експлуатації спільної українсько-угорської телеметричної системи АІВС-«Тиса».

         Учасники наради відмітили зусилля України щодо виконаних за 2021 рік заходів з розчистки русел, інвентаризації та ліквідації несанкціонованих сміттєзвалищ та зазначили, що система поводження з побутовими відходами на українській території потребує подальшого вдосконалення.

Уповноважені Урядів України і Угорщини досягли домовленості, що наступну нараду Уповноважених Урядів вони проведуть у ІІ кварталі 2022 року на території України.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці