Питання засмічення річок Закарпаття не втрачає актуальності


На Закарпатті, як і в країні, надзвичайно гостро стоїть питання засмічення річок та їх приток. Крім непоправної шкоди природі та здоров’ю людини захаращення водних об’єктів призводить до посилення паводкових хвиль, а тонни відходів, що несе вода до сусідніх країн – іміджевих втрат для нашої держави.  

Для вирішення питання при Закарпатській облдержадміністрації працює робоча група, яка займається проблемами засмічення річок та ліквідації заторів. До складу групи, зокрема, включено Олександра Балегу, в.о. начальника Державної екологічної інспекції у Закарпатській області,  Олега Кисіля, начальника Басейнового управління водних ресурсів річки Тиса, керівників профільних установ та організацій, експертів, представників громад.

Напередодні Анатолій Полосков, голова облдержадміністрації разом із експертною групою здійснили плановий обліт річок Латориця, Боржава, Тиса та їх приток. За результатами огляду русел річок в урочищах, куди доступ обмежено і проведення робіт по їх розчистці ускладнено, прийнято ряд відповідних рішень, включно з джерелами фінансування.  

Так, 6 квітня 2021 року Олександр Балега в.о. начальника Державної інспекції у Закарпатській області у складі робочої групи оглянув сміттєві затори на р. Боржавічас виїзду виявлено близько 10 невеликих сміттєвих заторів, що сформувались внаслідок природніх причин (гілля, наноси) та людської безвідповідальності (ПЕТ-пляшки, побутові відходи тощо). Більшість заторів знаходиться на території «Урочища «Атака», яке є об’єктом природно-заповідного фонду загальнодержавного значення, що ускладнює роботи з їх ліквідації, оскільки використання спецтехніки може пошкодити екосистему. За результатами виїзної наради прийнято рішення розпочати роботи з розчищення русел після покращення погодних умов із залученням екологів, водолазів, представників ДСНС.

Урочище Атак в Берегівському районі називають «закарпатськими джунглями». Це ботанічна пам’ятка природи загальнодержавного значення. Дубово-ясеневий рівнинний ліс, деякі дерева якого сягають 40 м. Дуже теплий і вологий клімат закарпатських низин викликав до життя неймовірне, майже тропічне розмаїття рослинності і тваринного світу.

Відповідальне та дбайливе ставлення до природи, свідоме відношення до поводження з ТПВ, збереження екосистеми – наш прямий обов’язок перед природою та людством. Обличчя держави на міжнародній арені – це обличчя кожного з нас. 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці