Державна екологічна інспекція у Закарпатській області закликає до милосердя та пильності

Дедалі частіше в соціальних мережах з’являються повідомлення про використання у комерційних цілях диких тварин, в тому числі і занесених до Червоної книги України. В одному з них йшлося про те,  що  на території гідрологічної пам'ятки природи місцевого значення водоспад «Шипіт»  у комерційних цілях здійснюється фотографування з диким птахом, ймовірно пугачем, занесеним до Червоної книги України.  

Державна екологічна інспекція у Закарпатській області інформує, що згідно із охоронним зобов'язанням, зареєстрованим в державному управлінні охорони навколишнього природного середовища в Закарпатській області від 05.12.2006 № 14, саме ДП «Міжгірське лісове господарство» зобов'язане забезпечити режим охорони та збереження гідрологічної пам'ятки природи місцевого значення водоспад «Шипіт», а охорону і догляд за територією пам'ятки здійснює державна лісова охорона. 

Державна екологічна інспекція у Закарпатській області, в свою чергу, з метою недопущення випадків використання у комерційних цілях диких тварин, в тому числі і занесених до Червоної книги України, а в даному випадку фотографування з диким птахом, листом від 25.02.2021 року зобов'язала ДП «Міжгірське лісове господарство» вжити невідкладних заходів реагування щодо недопущення порушень вимог природоохоронного законодавства та невідкладно інформувати про них Інспекцію.

Відповідальність за порушення законів України “Про охорону навколишнього природного середовища”, “Про Червону книгу України”, “Про захист тварин від жорстокого поводження” тягне за собою накладення за рішенням суду адміністративного стягнення за статтею 88-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення з конфіскацією об'єктів тваринного світу.

Звертаємось до громадян з проханням - у разі виявлення фактів використання у комерційних цілях диких тварин негайно повідомляти правоохоронні органи та Державну екологічну інспекцію у Закарпатській області, дочекатись приїзду патрульних, щоб зафіксувати правопорушення. Ваші фото- та відеоматеріали можуть буди долученими до справи, але тільки звернення до правоохоронців забезпечить оперативне реагування на порушення, дозволить зупинити знущання над тваринами. Закликаємо мешканців та гостей краю до милосердя та пильності!    

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці