Проблеми надзвичайної ситуації в смт. Солотвино були обговорені за круглим столом

27 листопада 2020 року для обговорення прогресу у реалізації проекту ImProDiReT “Вдосконалення стратегії зниження ризиків стихійних лих в Закарпатті” відбувся круглий стіл у форматі відео конференції. Основною темою круглого стола була “Дорожня карта розв’язання надзвичайної ситуації у смт. Солотвино та побудови сталого майбутнього”. До зустрічі були запрошені представники Міністерства розвитку економіки та сільського господарстваУкраїни, Міністерства закордонних справ України, Закарпатської обласної державної адміністрації, Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Закарпатській області.

Держаної екологічної інспекції у Закарпатській області, Солотвинської селищної ради. Враховуючи важливість проведення тематичної зустрічі за участі всіх зацікавлених сторін задля роз’яснення ситуації, яка склалася на території впливу гірничих робіт ДП «Солотвинський солерудник», забезпечення комплексного підходу та залучення наукового потенціалу для її вивчення, до участі були залучені фахівці Ужгородського національного університету, Мішкольцького університету (Угорщина), Кошицького технічного Університету імені Павла Йожнфа у м. Кошице (Словаччина), Технічного університету Клуж-Напока (Румунія), партнери організацій Проектів з Угорщини, Словаччини та Румунії.

Ситуацію, що склалася на Солотвинському родовищі кам'яної солі та державному підприємстві „Солотвинський солерудник" у смт. Солотвино, Тячівського району, Закарпатської області можна охарактеризувати наступним чином.

Промислова розробка Солотвинського родовища кам'яної солі розпочалася у 1778 році. За час розробки було збудовано і діяло 9 рудників. Відпрацьовано і затоплено сім шахт. До останнього часу діяли шахти №8 і №9, розробка яких була розпочата відповідно у 1886 та 1975 роках. У гірничих виробках соляних шахт діяли алергологічні лікарні, на шахті № 8 - обласна алергологічна лікарня, на шахті № 9 - Українська алергологічна лікарня. Постановою Кабінету Міністрів України від 23 грудня 2004 року № 1734 ДП „Солотвинський солерудник” внесений до переліку підприємств, які мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави.

Катастрофічні паводки в регіоні в листопаді 1998 року та березні 2001 року призвели до затоплення діючих гірничих виробок, втрати гірничошахтного устаткування, активізації карстових процесів. З метою недопущення затоплення робочих горизонтів та виникнення аварійних ситуацій на солеруднику здійснювалась відкачка шахтних вод .

Видобування солі підприємством було припинено з початку 2007 року. У 2009 р. підприємство призупинило відкачування шахтних вод у поверхневі водойми. Відбулося затоплення робочих горизонтів солерудника та підземних відділень обласної та Української алергологічних лікарень. Територія шахтних виробок ДП «Солотвинський солерудник» була оголошена зоною надзвичайної ситуації в 2010 році. Тодіж Експертна комісія визначила стан на Солотвинському солеруднику як надзвичайна аварійна ситуація державного рівня.

Відсутність фінансування аварійно-відновних робіт та технічного переоснащення призвели до руйнування цілісного майнового комплексу, активізації карстових процесів як на території підприємства так і за його межами. У середньому всі карстові провалля за останні роки збільшились на 50-70% і процес їх активізації на збільшення інтенсивно продовжується.  У карстонебезпечну зону потрапляють об'єкти інфраструктури селища Солотвино, зокрема: дві школи, лікарня, мережа централізованого водопостачання та водовідведення, лінія електромереж, ділянка автодороги державного значення Мукачево - Рогатин.

Державною екологічною інспекцією у Закарпатській області здійснюється систематичний контроль за якістю поверхневих вод транскордонної р. Тиса. З цією метою встановлено 6 створів спостереження, 4 з яких міжнародні та контролюються спільно з природоохоронними структурами сусідніх країн. Відбори проб поверхневих вод проводяться в створах Солотвино та Тячів  (Україна – Румунія), Вилок та Чоп/Загонь (Україна – Угорщина) та Чоп/Малі Тракани (Україна – Словацька Республіка). За результатами інструментально-лабораторних вимірювань концентрації хлоридів в пробах води відібраних в контрольних створах значно менші допустимих норм для рибогосподарських водойм. Співставлення результатів багаторічних спостережень вмісту забруднюючих речовин свідчить про збільшення концентрацій хлоридів в прикордонних створах контролю транскордонної р. Тиса до 2010 року, а починаючи з 2011 року концентрації хлоридів вище та нижче випусків шахтних вод залишаються майже однаковими .

З метою оцінки ризиків ситуації на території шахт ДП “Солотвинський солерудник” у 2016 році в смт. Солотвино працювала Дорадча місія Механізму цивільного захисту ЄС (EUCPT). Зазначена Дорадча місія проводилася за сприяння та активної підтримки Міністерського комісаріату з питань Стратегії ЄС для Дунайського регіону, Міністерства зовнішньої економіки і закордонних справ Угорщини, Міністерства закордонних справ України, Представництва України при ЄС, Закарпатської обласної ради та Закарпатської обласної державної адміністрації.

Спеціалісти Інспекції приймали участь у підготовці інформаційних матеріалів для Дорадчої Місії та у розробці плану дій для вирішення надзвичайної ситуації у смт. Солотвино в рамках проекту ImProDiReT “Вдосконалення стратегії зниження ризиків стихійних лих в Закарпатті” (проект за грантовою угодою з Генеральним директоратом з надзвичайних ситуацій та гуманітарних дій Європейського Союзу (DG ECHO).

Ситуація, що склалася на ДП «Солотвинський солерудник» вкрай критична і має тенденцію до ускладнення, що може привести до виникнення реальної загрози життю та здоров'ю мешканців населеного пункту та заподіяння значної шкоди довкіллю.


ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці