Значні порушення вимог природоохоронного законодавства виявила Державна екологічна інспекція у Закарпатській області під час позапланової перевірки державного підприємства «Перечинське ЛГ»

В період з 7 по 20 лютого на виконання доручення Прем’єр-міністра України Олексія Гончарука стосовно здійснення позапланових заходів державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення і охорони природних ресурсів, т.в.о. Голови Державної екологічної інспекції України Єгора Фірсова Державна екологічна інспекція у Закарпатській області перевірила додержання вимог природоохоронного законодавства державним підприємством «Перечинське ЛГ».

В процесі перевірки зафіксовано низку порушень, зокрема: відведення лісосік головного користування проводилося в році, в якому виписувалися лісорубні квитки, чим порушено Методичні вказівки з  відведення і  таксації лісосік, видачі лісорубних квитків та огляду місць заготівлі деревини в лісах Держкомлісгоспу України; виписувалися лісорубні квитки на вирубку дерев, які заважають безпечній роботі без повідомлення Закарпатської обласної державної адміністрації, чим порушено Правила поліпшення якісного складу лісів, затверджених постановою КМУ №724 від 12.05.2007; в період масового розмноження диких тварин, в квітні – червні 2019 року, на 51 ділянці лісового фонду ДП «Перечинське ЛГ» проводилася заготівля деревини з санітарних рубок (що є джерелом підвищеного шуму та неспокою), чим порушено статтю 39 Закону України «Про тваринний світ» та пункт 5 Санітарних Правил в лісах України, затверджених постановою; незадовільно та несвоєчасно проводиться очищення місць рубок від порубкових залишків, виявлено позалісосічну захаращеність на площі 10,5 га.

За грубі порушення природоохоронного законодавства: незаконну рубку дерев, пошкодження дерев до ступеня припинення та неприпинення росту, пошкодження підросту відповідно до затверджених такс, проведено розрахунок завданої шкоди на загальну суму 596,0 тис. грн. Інспекцією буде пред’явлено ДП «Перечинське ЛГ» претензію для добровільного відшкодування. До адміністративної відповідальності притягнуто 27 посадових осіб лісгоспу на загальну суму штрафів 6,188 тис.грн.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці