Інспекція пропонує вирішити питання сміттєвих заторів на р. Латориця спільними суботниками

30 жовтня 2019 року начальник Держекоінспекції у Закарпатській області Іван Мартин прийняв участь у засіданні колегії Мукачівської РДА, під час якої запропонував вирішити «сміттєвий колапс» на річці Латориця без застосування бюджетних коштів.

За його словами після особистої перевірки предмету неодноразових скарг (сміттєвих заторів) від мешканців прилеглих до річки сіл (с. Великі Лучки, с. Зняцьово , с. Велика Добронь та с. Вінкове) пересвідчився у тому, що ситуація потребує негайного вирішення.

Побачені та зафіксовані на фото сміттєві затори вздовж річки не тільки екологічне обличчя регіону, а ще й реальна загроза  перед можливими паводками, в разі виникнення яких вищезгадані села можуть бути підтоплені. Такі наслідки загрожують як знищенням врожаю так і пошкодженням рухомого та нерухомого майна. Особливо сміття загрожує руйнації мосту в с.Геївці та мосту, що з’єднує с.Великі Лучки та с. Домбоки. Там щороку серед опор застрягають дерева та великогабаритне сміття котре і перетворюється  на руйнівні сміттєві затори.

Країнам-сусідам, зокрема, Словаччині та Угорщині така ситуація теж не до вподоби, адже після підйому води в руслі, частина сміття опиняється саме на їхній території.

Чекати на бюджетні кошти, за рахунок яких можна провести руслоочищувальні роботи, за словами Івана Мартина, не варто. А от спільно вирішити проблему разом із керівництвом Ужгородського та Мукачівського районів, працівниками водного та лісового господарств та Держекоінспекцією просто необхідно. Такі заходи посадовець запропонував провести у вигляді спільних із громадськими активістами та іншими дотичними до питання структурами суботниками.  Крім того під час колегії  Мукачівської РДА, начальник Інспекції наголосив і на гострому питанні спалювання побутово-рослинних відходів на території Мукачівського району, кількість яких в останній час збільшилась. Голів сільських рад попросили пильнувати такі випадки, адже в разі їх фіксації мобільними групами, винуватців буде поштрафовано та видано припис.


ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці