«Єдність у розмаїтті і розвитку в Карпатах»

14-15 червня 2021 року в м. Ужгород відбувся Міжнародний Форум міжрегіонального та міжмуніципального транскордонного співробітництва «Україна у Карпатському Єврорегіоні», ініціатором проведення якого виступило відкрите коаліційне об’єднання «Закарпаття – український центр Карпатського Єврорегіону». У роботі Форуму взяли участь представники органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, консульських установ, громадських організацій та об’єднань як із України, так і з Угорщини, Словаччини, Польщі та Румунії.

Важливою частиною Форуму стало проведення Міжнародної науково-практичної конференції пам’яті Сергія Устича «Карпатський Єврорегіон: підсумки та перспективи багатостороннього транскордонного співробітництва в умовах євроінтеграційного поступу України».


Конференція була присвячена найбільш актуальним напрямкам транскордонної та міжнародної співпраці: розбудова прикордонної інфраструктури, в тому числі пунктів пропуску, планування транскордонних коридорів, охорона природного навколишнього середовища, економіка і міжнародний туризм, збереження культурної спадщини, співпраця у сферах культури та освіти. У науково-практичній конференції взяла участь й заступник начальника Державної екологічної інспекції у Закарпатській області Оксани ФЕНЦИК.


За підсумками роботи зібрання підписано меморандум про утворення та діяльність транскордонної мережі «Форум міст-побратимів та міст-партнерів Карпатського Єврорегіону» та угоди «Форум громадянського суспільства Карпатського Єврорегіону». Учасники засідання обговорили та ухвалили Резолюцію Форуму – Ужгородська декларація - 2021 «Єдність у розмаїтті і розвитку в Карпатах» та ініціювали проведення щороку дводенного Міжнародного Форуму міжрегіонального транскордонного співробітництва «Україна у Карпатському Єврорегіоні» з обов’язковою науково-практичною конференцією, присвяченою щораз найактуальнішій тематиці транскордонної і міжнародної співпраці.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці