Кожен палій відповідатиме за неправомірні дії!

29 березня 2021 року виконуючий обов’язки начальника Державної екологічної інспекції у Закарпатській області Олександр Балега взяв участь у нараді при першому заступнику голови Закарпатської ОДА з питань попередження спалювання сухої рослинності.

Зважаючи на значне збільшення кількості загорянь у природних екосистемах та на відкритих територіях для оперативного реагування створено Координаційну групу щодо попередження виникнення пожеж в екосистемах області. До її складу ввійшли представники Головного управління Нацполіції, управління ДСНС, Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства, прикордонної служби, Державної екологічної інспекції, департаменту екології та природних ресурсів Закарпатської ОДА.

Державна екологічна інспекція у Закарпатській області вкотре нагадує, що регулярними підпалами знищується не лише суха рослинність та її залишки, а й насіння, паростки дерев та корені майбутньої рослинності, так, що земля на кілька років зменшує підріст свіжої зелені. Нерідко при випалюванні стерні, пошкоджуються полезахисні лісові смуги, виникають великі пожежі, в т.ч. і в прилеглих лісових масивах. Аналогічним чином, існує загроза і загоряння житлових будинків. Часто спалювання трави переростає в неконтрольоване горіння і нерідко призводить до важких наслідків, зокрема і з людськими жертвами.

Тож закликаємо суворо дотримуватися правил пожежної безпеки та не провокувати пожежі в природних екосистемах. Не випалюйте суху траву та сміття на присадибних ділянках, не розводьте відкритий вогонь поруч із господарськими будівлями, не кидайте недопалки та сірники на суху трав’яну підстилку. Кожен палій відповідатиме за неправомірні дії!

Відповідно до статті 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення за самовільне випалювання сухої рослинності передбачена адміністративна відповідальність у вигляді штрафу від 2 890 до 6 120 гривень для громадян. Ті самі дії, вчинені в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду, - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 6 120 до 12 240 гривень.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці