Не варто власними руками нищити своє здоров’я та довкілля!


         Сніг зійшов, природа оновлюється…   І ми, люди, також щороку на початку весни намагаємось навести лад, прибрати, позбутися важкого зимового спадку. Населені пункти області огортає їдкий дим – господарі намагаються у дуже сумнівний спосіб прибрати свої обійстя, прибудинкові території, городи тощо. Громадяни навіть не намагаються усвідомити рівень небезпеки, що тягне за собою спалювання сухостою та сміття. Важко переоцінити шкоду довкіллю від таких невиважених дій. Під час горіння у повітря вивільняються  пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук, які є надзвичайно шкідливими для здоров’я. Наприклад, вони можуть викликати  подразнення та опіки дихальних шляхів, підвищення рівня цукру в крові, діють на вуглеводний обмін, спричинюють головний біль, втомленість, можуть стати причиною виникнення онкологічних захворювань, знижують імунітет людини, що призводить до загострення хронічних захворювань.

Спалювання сухої трави, стерні, сміття створює серйозну загрозу для життя тваринного та рослинного світу, знижує родючість ґрунтів, збільшує ризик ерозійності земель, порушує їх структуру. Можуть виникнути надзвичайні некеровані пожежо-небезпечні ситуації на прилеглих територіях.    

Відповідно до статті 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення за самовільне випалювання сухої рослинності передбачена адміністративна відповідальність у вигляді штрафу від 2 890 до 6 120 гривень для громадян. Ті самі дії, вчинені в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду, - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 6 120 до 12 240 гривень.

Державна екологічна інспекція у Закарпатській області наполегливо закликає громадян до відповідального ставлення як до природи, так і до власного здоров’я. Турбота та дбайливість про довкілля – запорука Вашого здоров’я та безпеки!

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці