До уваги громадян, які направляють звернення на адресу Державної екологічної інспекції у Закарпатській області


З року в рік кількість звернень громадян, яка надходить на розгляд до Державної екологічної інспекції у Закарпатській області невпинно зростає. Це свідчить про те, що серед нас дедалі більше тих, кому не все одно, кому не байдуже, тих, хто не проходить повз, хто виявляє справді громадянську позицію в справі захисту довкілля. І це, звичайно, радує, бо ж тільки спільні дії громадськості та державних органів мають позитивний результат.

Повноваження Державної екологічної інспекції у Закарпатській області поширюються на територію Закарпатської області. Відповідно до Положення

Інспекція здійснює державний нагляд (контроль) за додержанням територіальними органами центральних органів виконавчої влади, місцевими органами виконавчої влади, органів місцевого самоврядування в частині здійснення делегованих їм повноважень органів виконавчої влади, підприємствами, установами та організаціями незалежно від форм власності і господарювання, громадянами України, іноземцями та особами без громадянства, а також юридичними особами-нерезидентами вимог природоохоронного законодавства. Визначені Положенням повноваження реалізовують  державні інспектори з охорони навколишнього природного середовища Закарпатської області структурних підрозділів Інспекції за ресурсними напрямками шляхом здійснення планових та позапланових заходів державного нагляду (контролю). Підпорядкованих структурних підрозділів в адміністративних районах області Інспекція не має.

Як же діє Інспекція отримавши на розгляд звернення громадян про порушення суб’єктом господарювання вимог природоохоронного законодавства та які вимоги до оформлень звернень?

При розгляді звернень Інспекція керується Законом України «Про звернення громадян», Законом України «Про основні засади державного нагляду (контролю) в сфері господарської діяльності», наказами та дорученнями  Державної екологічної інспекції України.

Саме вищезазначені нормативно-правові акти визначають порядок та вичерпні підстави для проведення позапланового заходу державного нагляду (контролю).  Однією з підстав відповідно до статті 6 Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) в сфері господарської діяльності» і є звернення фізичної особи (фізичних осіб) про порушення, що спричинило шкоду її (їхнім) правам, законним інтересам, життю чи здоров’ю, навколишньому природному середовищу чи безпеці держави, з додаванням документів чи їх копій, що підтверджують такі порушення (за наявності). Позаплановий захід у такому разі здійснюється територіальним органом державного нагляду (контролю) за наявністю погодження центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у відповідній сфері державного нагляду (контролю), або відповідного державного колегіального органу.

Тож враховуючи те, що для проведення позапланового заходу державного нагляду (контролю) за зверненнями громадян Інспекції необхідно отримати погодження Держекоінспекції України, наголошуємо на обов’язковому зазначенні у зверненні повної вичерпної інформації стосовно суб’єктів господарювання та суті порушення ними вимог природоохоронного законодавства. На жаль чимало скарг та звернень не містять необхідної інформації про суб’єктів господарювання, що унеможливлює проведення позапланового заходу у таких випадках. Звертаємо увагу і на дотриманні вимог ст. 5  Закону України «Про звернення громадян», тобто у зверненні має бути зазначено прізвище, ім’я, по батькові, місце проживання громадянина, викладено суть порушення, зауваження, пропозиції, заяви чи скарги, прохання чи вимоги. Письмове звернення повинно бути підписано заявником (заявниками) із зазначенням дати. У зверненні також має бути зазначено поштову чи електронну адресу, на яку заявнику може бути надіслано відповідь, або відомості про інші засоби зв’язку з ним.

Отже, і порядок оформлення і порядок розгляду звернень громадян, порядок проведення позапланових заходів державного нагляду (контролю) з метою перевірки фактів, викладених у зверненнях чітко регламентовані. 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці