Збережіть першу посмішку весни!

Сніг ще не зійшов, а на Закарпатті вже починають просинатися перші весняні квіти.  Ніжні, чуттєві, беззахисні, теплі, сонячні проліски - посмішки самої весни. Одночасно з ними традиційно активуються й різні спритні ділки, які намагаються нажитись на червонокнижних рослинах. Але на кожну дію, на щастя, є протидія. Щороку з лютого по квітень Державна екологічна інспекція у Закарпатській області проводить операцію «Первоцвіт».

Відомо, що на території області зростають такі червонокнижні рослини як: Шафран Гейфеля, підсніжник білосніжний, білоцвіт весняний, еритроній собачий зуб (кандик), білоцвіт літній та сон Шерфеля. Їх раннє цвітіння та неймовірна краса призводять до безжального нищення первоцвітів, які наразі перебувають під загрозою зникнення.

Державні інспектори з охорони навколишнього природного середовища Державної екологічної інспекції у Закарпатській області проводитимуть перевірки спільно з представниками Національної поліції, лісової охорони, представниками органів виконавчої влади, громадських інспекторів з охорони довкілля.

Шановні краяни, наголошуємо, що відповідно до постанови Кабінету Міністрів України №1030 від 07.11.2012 року «Про розмір компенсації за незаконне добування, знищення або пошкодження видів тваринного і рослинного світу, занесених до Червоної книги України, а також за знищення чи погіршення середовища їх перебування (зростання)» розмір компенсації за незаконне добування, знищення або пошкодження одного екземпляра становить від 37 до 62 гривень.

Відповідно до ст. 88-1 ч.2 Кодексу України про адміністративні правопорушення порушення порядку придбання чи збуту об’єктів рослинного світу, занесених до Червоної Книги України, тягне за собою накладення штрафу від 510 до 1700 гривень з конфіскацією об’єктів рослинного світу чи без такої.

А ті самі дії, вчинені щодо об’єктів рослинного світу, які перебували в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, занесених до Червоної книги України, або які охороняються відповідно до міжнародних договорів України, - тягнуть за собою накладення штрафу від 1700 до 3655 гривень із конфіскацією об’єктів рослинного світу.

За погіршення середовища зростання рослин, види яких занесені до Червоної книги України, знищення, незаконне або з порушенням встановленого порядку вилучення їх з природного середовища, а також порушення умов вирощування рослин цих видів у ботанічних садах, дендрологічних та зоологічних парках, інших спеціально створених штучних умовах, що призвело до їх загибелі та пошкодження накладається штраф за статтею 90 Кодексу України про адміністративні правопорушення на громадян від 340 до 510 гривень з конфіскацією незаконно добутого і на посадових осіб - від 510  до 850 гривень з конфіскацією незаконно добутого.

Статтею 68 Закону України “Про охорону навколишнього природного середовища” визначено, що незаконно добуті в природі ресурси та виготовлена з них продукція підлягають безоплатному вилученню, а знаряддя правопорушення – конфіскації. Одержані від їх реалізації доходи спрямовуються в місцеві фонди охорони навколишнього середовища.

Закликаємо мешканців та гостей області відповідально ставитись до природи. Милуватись весняним цвітом краще під час прогулянки лісом чи парком. Зробить гарне фото, збережіть посмішку весни!

 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці