Інспекцією виявлено грубі порушення вимог природоохоронного законодавства під час перевірки КП ЧМР «Водоканал Чоп»

Комунальне підприємство Чопської міської ради «Водоканал Чоп» здійснює централізоване водовідведення та очистку каналізаційних стічних вод від житлових, комунальних виробничих та комерційних об'єктів м. Чоп. Система водовідведення міста складається з 20,1 км каналізаційних мереж, 7 каналізаційно-насосних станцій (КНС) та каналізаційних очисних споруд (КОС) потужністю 2250 м. куб/добу, відповідно до дозволу на спеціальне водокористування.

Державною екологічною інспекцією у Закарпатській області з 09 по 15 вересня поточного року була проведена позапланова перевірка виконання припису КП ЧМР «Водоканал Чоп». Під час візуального огляду каналізаційних очисних споруд підприємства виявлено грубі порушення вимог природоохоронного законодавства в частині охорони та відтворення водних ресурсів, а саме: відсутня подача повітря на аеротенки, пісколовки та освітлювачі замулені, що не уможливлює належну очистку зворотних вод, які відводяться у р. Тиса, згідно дозволу на спеціальне водокористування.

З метою оцінки впливу зворотних вод на водний об’єкт, спеціалістами відділу інструментально-лабораторного контролю Інспекції було проведено відбір проб зворотних вод випуску після очисних споруд та відібрані проби поверхневих вод транскордонної річки Тиса у контрольних створах. За результатами вимірювань вмісту забруднюючих речовин у пробах зворотних вод перевищення нормативів гранично-домустимого скидання визначено за наступними показниками: «Амоній-іон», «БСК», «Залізо» та «Завислі речовини».

За результатами перевірки до адміністративної відповідальності притягнуто посадову особу підприємства на загальну суму штрафу 510,00 гривень. Інспекцією згідно “Методики розрахунку розмірів відшкодування збитків, заподіяних державі внаслідок порушення законодавства про охорону та раціональне використання водних ресурсів”, затвердженою наказом Мінприроди України від 20 липня 2009 р. № 389, зареєстрованою у Мін’юсті України 14 серпня 2009 р. за № 767/16783 (із змінами), проведено розрахунок розмірів збитків КП ЧМР “Водоканал Чоп” за скид недостатньо очищених стічних вод у річку Тиса. Сума розрахованих збитків склала 40268,35 грн., суб'єкту господарювання виставлено претензію та направлено для добровільної сплати.

Державна екологічна інспекція у Закарпатській області звернулася до Чопської міської ради з вимогою вжити всі необхідні заходи для забезпечення ефективної роботи каналізаційних очисних споруд міста та запобігання забруднення транскордонної річки Тиса.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці