Літньо-осіння заборона на вилов раків

З метою збереження та охорони популяції раків у період з 20 серпня по 30 вересня 2020 року встановлено літньо-осінню заборону на вилов раків у рибогосподарських водних об’єктах Закарпатської області.

Лов раків під час заборони є грубим порушенням природоохоронного законодавства відповідно до частини 4 статті 85 Кодексу України про адміністративні правопорушення. За кожен незаконно добутий екземпляр рака відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 21.11.2011 р. № 1209 «Про затвердження такс для обчислення розміру відшкодування шкоди внаслідок незаконного добування або знищення цінних видів водних біоресурсів», порушнику доведеться сплатити збитки у розмірі 25,5 грн.

Після закінчення заборони одній особі за добу можна впіймати 30 особин раків на водоймах загального користування та 50 особин на водоймах, де впроваджене платне рибальство. Забороняється вилов раків у темну пору доби (пізніше години від заходу сонця та раніше години до його сходу) із застосуванням підсвічування.

Також в Правилах любительського і спортивного рибальства прописано мінімальний розмір рака, який дозволено до лову рибалкам – 10 см.

Заборона встановлюється з метою збереження та охорони популяції цього виду біоресурсів під час природного відтворення. У зв'язку з чим, попереджаємо громадян про безумовне дотримання заборони. 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці