Лісогосподарське підприємство порушує вимоги природоохоронного законодавства

З метою перевірки фактів, викладених у зверненнях громадян на підставі погоджень Державної екологічної інспекції України на проведення позапланових заходів державного нагляду (контролю) державні інспектори відділу державного екологічного нагляду (контролю) природно-заповідного фонду, лісів та рослинного світу Державної екологічної інспекції у Закарпатській області провели позапланові перевірки в ДП «Брустурянське ЛМГ».


В ході перевірок  встановлено, що в ур. «Вишній Дубовець», кварталі № 29, виділ 24 Нересницького лісництва ДП «Брустурянське ЛМГ» на підставі лісорубного квитка проводиться вибіркова санітарна рубка на площі 0,8 га. При натурній перевірці з'ясовано, що викладені у зверненні факти порушення природоохоронного законодавства в частині призначення «здорових» дерев в санітарну рубку не підтвердились. Однак, під час огляду зафіксовано, що постійний водотік захаращено порубковими рештками з лісосік, які розроблялись в минулих роках. В кількох місцях зруйноване полотно лісової дороги і вивезення деревини з лісосіки у кварталі 29 виділі 24 здійснюється частково по руслу постійного водотоку.

В Кедринському лісництві ДП «Брустурянське ЛМГ» державні інспектори встановили, що в ур. «Бистрик», кварталі № 31, виділ 44 на підставі лісорубного квитка проводиться суцільна санітарна рубка на площі 1,0 га. У поточному році в цьому ж виділі на підставі лісорубного квитка була проведена прохідна рубка на площі 1,8 га. При натурній перевірці підтверджено викладені у зверненні факти порушення природоохоронного законодавства та виявлено незаконні рубки  дерев породи ялина та бук, пошкодження дерев до ступеня припинення росту, незадовільне очищення лісосіки від порубкових решток та відсутність на лісосіці 3 ділянкових стовпів. Мету рубкою не досягнуто. Насадження після рубки розладнане до повноти 0,4-0,5. Навантажувальні майданчики розташовані на березі постійного водотоку, русло якого частково захаращено порубковими рештками, трелювання деревини з лісосіки, здійснюється частково по руслу постійного водотоку.

За результатами перевірок керівнику ДП «Брустурянське ЛМГ» видано припис про усунення виявлених порушень, відповідно до такс обчислено розмір шкоди, заподіяної лісу та пред’явлено претензію на суму 23455 гривень для добровільного відшкодування.


Матеріали перевірки скеровано до Дубівського ВП ТячІвського ВП ГУНП в Закарпатській області.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці