За спалювання сухої рослинності – до відповідальності!

Щовесни спалювання сухої трави, рослинних залишків та побутового сміття перетворюється на справжнє лихо. Впродовж останніх днів поспіль в Управлінні державної служби України з надзвичайних ситуацій у Закарпатській області офіційно реєструють 40-50 випадків загорання сухої трави та чагарників.

Вогняна стихія поглинає все живе на своєму шляху. Полум'я легко перекидається на прилеглі сільськогосподарські угіддя, лісові масиви чи житлово-господарські споруди та може призвести до надзвичайних ситуацій. Випалювання стерні, сухої рослинності та її залишків завдає шкоду здоров’ю людей, призводить до забруднення атмосферного повітря, знищення місць гніздування птахів, місць перебування тварин, усього видового складу тваринного та рослинного світу.

Державна екологічна інспекція у Закарпатській області вкотре закликає не допускати випалювання сухої природної рослинності та її залишків. Дотримуватися вимог природоохоронного законодавства, правил пожежної безпеки, спільно дбати про стан довкілля!

Нагадуємо, що спалювати суху рослинність заборонено й відповідно до чинного законодавства. Згідно  ст.77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення за випалювання стерні, пасовищ, рослинності або її залишків та опалого листя на сільськогосподарських землях, вздовж автомобільних доріг і залізниць, у парках,  зелених насадженнях та газонів у населених пунктах передбачено штраф у розмірі  від 170 до 340 грн. для громадян  і від 850 до 1190 грн. для посадових осіб. При цьому випалювання рослинності в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду тягне за собою накладення штрафу на громадян від 340 до 680 грн. і на посадових осіб - від 490 до 1700 грн.

За порушення вимог пожежної безпеки в лісах ст.77 КУпАП передбачено відповідальність у вигляді накладення на штрафу на громадян від 85 до 255 грн.  і на посадових осіб - від 255 до 850 грн. Але якщо такі дії призвели до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі, то цією ж статтею передбачено відповідальність у вигляді накладення адмінстягнення на громадян від 255 до 850 грн. і на посадових осіб - від 595 до 1020 грн.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці